Wist je dat…

De helft van alle Nederlanders maakt jaarlijks een poging tot fraude mee. Een op de zes mensen raakt geld kwijt. In 2021 hebben we in Nederland in totaal 2,5 miljard euro overgemaakt aan cybercriminelen.

‘PostNL’ e-mailt…

Jan (63) verwachtte een pakje en kreeg een e-mail van PostNL met een track en trace nummer. De mail had een logo van PostNL, maar verder klopte er niets van. Jan controleerde echter niet de afzender omdat hij op een pakje zat te wachten. Toen hij het bestand opende, werd zijn computer gehackt. Zijn betaalrekening en ook zijn spaarrekening werden leeggeplunderd.

Ook via sms…

Phishing berichten worden steeds vaker via sms verstuurd naar je telefoon. Vaak lijken ze van bekende bedrijven en organisaties te komen.

Ook via QR-codes…

Phishing links worden soms ook wel eens als een QR-code aangeboden. Zie afbeelding hieronder.

Er staat een ‘bericht’ klaar

De overheid wordt ook vaak geïmiteerd door online criminelen.

Leren van hun ervaringen…

#1. Kan een e-mail nep zijn als de afzender klopt?

Antwoord B is helaas waar

Hackers kunnen het e-mailadres van echte bedrijven en mensen namaken. Als iets heel snel moet gebeuren, wijst dat meestal op een nep mail. Ook als er een dreiging is (bijvoorbeeld je bankpas wordt geblokkeerd). Zweef ongeveer 2 seconden met je muis boven de link in de e-mail zonder erop te klikken. Dan zie je of de link opeens verandert en naar een heel andere site gaat. Hackers kunnen de echte websites van bedrijven niet nog een keer registreren. Als je twijfelt: ga nooit via de link naar de website, maar typ de naam van het bedrijf in de zoekmachine op je computer.

#2. Kun je van tevoren checken of een onbekende website of bestand gevaarlijk is?

Antwoord A is juist

Twijfel je of een website gevaarlijk is, of wil je weten of een bestand dat je wilt downloaden een virus bevat? Dan kun je een second opinion vragen bij Virustotal. Dat is een website die bestanden door verschillende bekende virusscanners laat analyseren. Je krijgt dus de mogelijkheid om al deze antivirusprogramma’s tegelijk gratis te gebruiken zonder ze te installeren.

#3. Kun je een QR-code zonder gevaar scannen?

Antwoord A is juist

Als je een QR-code scant, open je (normaal gesproken) niet automatisch de website. Je moet eerst op de link klikken. Als je de link niet vertrouwt, klik er dan niet op. Dat kan een kwaadaardige link zijn.

Je kunt met Sophos InterceptX for Mobile ook QR codes op een veilige manier scannen. De link achter de QR wordt namelijk eerst gecontroleerd. Links: Google Play StoreApple App Store

Afronden

Resultaten

-

Bedankt voor het meedoen. Als je heel geschrokken bent, dan kun je altijd nog terug naar de typmachine ;). Maar er is goed nieuws: je bent nu veel wijzer geworden en kun je zowel uzelf als de organisatie veel beter beschermen dan voorheen.

Bedankt voor het meedoen. Als je heel geschrokken bent, dan kun je altijd nog terug naar de typmachine ;). Maar er is goed nieuws: je bent nu veel wijzer geworden en kun je zowel uzelf als de organisatie veel beter beschermen dan voorheen.

De rode vlaggen

  • Je computer begint opeens langzamer te werken, je ziet pop-ups of een andere zoekmachine op je scherm. Dat zijn allemaal signalen dat je computer mogelijk besmet is met een virus.
  • Oplichters proberen de e-mailadressen soms betrouwbaar te laten lijken, bijvoorbeeld [email protected] of [email protected]. De naam van het bedrijf in een e-mailadres zegt niets.
  • Bekende bedrijven gebruiken geen Gmail- of Hotmailadres. Controleer altijd het e-mailadres van de afzender door erop te klikken.
  • Hackers voegen geregeld een woord toe aan de echte domeinnamen. Voorbeeld: rabobank-veiligbankieren.nl in plaats van rabobank.nl. Een koppelteken in de naam van de website kan het verschil zijn tussen gehackt worden of niet.
  • Verkorte links (zoals bit.ly) zijn gevaarlijk. Controleer naar welke website ze echt verwijzen door ze te kopiëren in Unshorten.It!.
  • De informatie in de mail is niet persoonlijk en niet concreet. De oplichters sturen die immers naar honderdduizenden mensen tegelijk.
  • Taalfouten zijn een slecht teken. Helaas zijn er ook nepberichten die in perfect Nederlands geschreven zijn.
  • Zie je woorden zoals ‘DRINGEND’, ‘URGENT’, ‘BELANGRIJK’ of ‘LAATSTE HERINNERING‘ in de titel of tekst van het bericht? Wees dan extra op je hoede.

Tips om jezelf te beschermen

  • Klik nooit op linkjes die je niet helemaal vertrouwt, ook niet van vrienden. Vrienden kunnen gehackt zijn zonder dat ze het weten. Voorbeelden zijn teksten, zoals ‘Ben jij dit op deze foto?’ of ‘Ben jij dit in deze video?’ Zweef even met je muis over de link (zonder te klikken) om te zien dat je naar een volkomen onbekende website gaat.
  • Op een mobiel houd je de link lang ingedrukt om te zien waar die naartoe gaat. Laat los als je de pagina niet vertrouwt, dan gebeurt er niets.
  • Elk linkje dat je niet helemaal vertrouwt, kun je kopiëren naar Checkje Linkje; dan krijg je binnen twee seconden te zien om wat voor website het gaat. Sommige kwaadaardige websites worden niet als gevaarlijk beschouwd, omdat nog niemand ze gemeld heeft. Blijf dus voorzichtig.
  • Om veilig te internetten kun je de programma’s HTTPS Everywhere en Privacy Badger installeren. HTTPS Everywhere forceert een beveiligde verbinding. Privacy Badger blokkeert advertenties en trackers die je op het internet volgen.
  • Op de site Veilig Internetten vind je veel handige tips, bijvoorbeeld hoe je je computer gratis kunt schoonmaken.
  • Er is veel gratis software om te checken of je computer besmet is met een virus, bijvoorbeeld Malwarebytes, Anti-Malwareen en AVG AntiVirus Free.
  • Kijktip: “Hoe René Mioch werd gehackt”, Kijk

Wat te doen bij oplichting?

  • Als je financiële gegevens hebt doorgegeven, bel meteen je bank. Voor België: bel Card Stop op 078 170 170 en neem ook zo snel mogelijk contact op met je bank.
  • Doe aangifte en geef alle gegevens die je hebt aan de politie. Ook bij een mislukte poging.
  • Er zijn manieren om je geld terug te krijgen. Als slachtoffer heb je het recht om naam en adres van de dader op te vragen bij je bank. Met deze gegevens kun je incassobureau LAVG inschakelen. Dat biedt een dienst aan waarbij slachtoffers vooraf niets hoeven betalen. De gemaakte kosten worden verhaald op de dader.
  • Ook SODA (ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling) helpt slachtoffers gratis om de geleden schade op de dader te verhalen.