Wist je dat…

De totale financiële schade voor online datingfraude was vier miljoen euro in een jaar tijd. De slachtoffers raken gemiddeld ruim 20.000 euro kwijt. Dit is alleen de fraude die gemeld is bij de Fraudehelpdesk.

Veel slachtoffers melden nergens dat ze opgelicht zijn. De banken vergoeden deze vorm van fraude nooit. Een trend: datingfraudeurs verleiden hun slachtoffer om te beleggen in niet bestaande aandelen, vaak van bekende bedrijven.

‘Liefde’ kost 95.000…

Annet (59) werd slachtoffer van een datingfraudeur. In totaal wist hij haar 95.000 euro afhandig te maken. De gevolgen waren niet alleen financieel. Ze werd veroordeeld door de hele familie, omdat ze haar man aan het bedriegen was door online te chatten.

Ze voelde zich eenzaam in haar huwelijk, maar na het kwijtraken van 95.000 werd ze nog eenzamer. Haar kinderen wilden niets meer met haar te maken hebben, omdat ze ook hun spaargeld had weggegeven. Annet vond vooral de minachting in hun ogen ondraaglijk.

Dit verhaal en andere verhalen van slachtoffers vind je op de pagina met Achtergrondartikelen van de Fraudehelpdesk.

Leren van hun ervaringen…

#1. Klopt het dat datingfraudeurs je altijd heel snel vragen of je een rekening wilt voorschieten?

Antwoord B is juist

Datingfraudeurs voeren vaak tientallen gesprekken tegelijk. Ze wachten op het juiste moment om toe te slaan. Sommige vrouwen worden pas na een jaar echt verliefd en ze kunnen zich niet voorstellen dat het allemaal nep is geweest, dat de fraudeur zo lang heeft gewacht.

#2. Datingfraudeurs heb je vooral op Tinder?

Antwoord B is juist

Er zijn aangiften tegen datingfraudeurs op alle mogelijke datingsites, van Lexa tot christelijke datingsites. Op Facebook en Instagram moet je vooral oppassen voor mannen uit andere landen. Vaak hebben delen ze slechts een paar knappe foto’s van zichzelf en posten ze geen berichten.

Afronden

Resultaten

-

Bedankt voor het meedoen. Als je heel geschrokken bent, dan kun je altijd nog terug naar de typmachine ;). Maar er is goed nieuws: je bent nu veel wijzer geworden en kun je zowel uzelf als de organisatie veel beter beschermen dan voorheen.

Bedankt voor het meedoen. Als je heel geschrokken bent, dan kun je altijd nog terug naar de typmachine ;). Maar er is goed nieuws: je bent nu veel wijzer geworden en kun je zowel uzelf als de organisatie veel beter beschermen dan voorheen.

De rode vlaggen

  • Een vriendschapsverzoek van een knap iemand aan de andere kant van de wereld.
  • Je wordt zeer snel overladen met liefde en complimenten.
  • Na een tijdje chatten, begint hij opeens over een doodzieke moeder of financiële problemen.
  • Na een tijdje chatten, vertelt hij over een gouden investering waar je geld heel snel zal groeien.

Tips om jezelf te beschermen

Wat te doen bij oplichting?

  • Verbreek ieder contact met de oplichter. Elke euro die je overmaakt om je geld terug te krijgen, bent je ook kwijt.
  • Bel de FraudeHelpdesk (088 – 786 73 72) of maak digitaal melding.
  • Doe daarna aangifte. Maak via 0900 88 44 een afspraak met een financieel rechercheur bij de politie. Online kan het ook via Politie.nl.
  • Als je last hebt van stress en negatieve emoties, neem contact op met Slachtofferhulp Nederland.
  • Kom in contact met mensen die precies hetzelfde hebben meegemaakt via Community Slachtofferhulp Nederland.